Share |
Explorer-130 130mm (5,1 tum) f/900 Newtonteleskop

Explorer-130 130mm (5,1 tum) f/900 NewtonteleskopExplorer-130 130mm (5,1 tum) f/900 NewtonteleskopExplorer-130 130mm (5,1 tum) f/900 Newtonteleskop

2 995 kr

Att välja teleskop

Play video

Pris inklusive moms: 2 995 kr
Lagerstatus: Kan beställasDenna artikel har lång leveranstid.

EXPLORER-130 130mm (5,1 tum) f/900 Newtonreflektor komplett teleskoppaket

Med sin 5,1 tum stora primärspegel är Sky-Watcher Explorer 130 ett fantastiskt prisvärt teleskop och en av våra ständiga bästsäljare i ’första-teleskop’-klassen.

Klicka här för en demo-film (på engelska):

Video demo of the Explorer 130 telescope

Prisbelönta Sky-Watcher Explorer 130 är ett praktexempel på ett suveränt modernt teleskop både när det gäller prestanda och prisvärdhet - det här teleskopet skulle kunna kosta det dubbla utan att vara för dyrt.

EQ2-montering och stativ För den som är ny inom astronomi kan det verka konstigt att vi diskuterar monteringen innan vi ens börjat prata om optiken. Betyder det att optiken inte är något vidare bra? Tvärtom - primärspegeln med sina generösa 130 mm i diameter är av utmärkt kvalitet. Men det spelar ingen roll hur bra optiken är om den inte står på en stabil montering. EQ2-monteringen är av robust konstruktion och är väl beprövad efter mer än tio år på marknaden. Den är mer än tillräckligt kraftig för att kunna bära upp både teleskopets egen vikt och eventuella tillbehör som t ex kamera osv. Den kan dessutom enkelt uppgraderas genom att köpa till en drivmotor för RA-axeln. Sky-Watcher Explorer 130 har två manuella slow-motionkontroller som gör det enkelt att följa objekt på stjärnhimlen för att kunna studera detaljer. Den robusta EQ-2-monteringen kan även användas för vidvinkelfoto med följning med hjälp av den s k piggyback-metoden.

130 mm spegel Spegeln på 130 mm i det här teleskopet håller utmärkt kvalitet och är fullt kapabel (med rätt tillbehör och under idealiska seeing-förhållanden) att komma upp i 260 gångers förstoring utan att förlora bildkvaliteten. En fantastisk prestation för ett teleskop i den här prisklassen! Tack vare brännvidden på hela 900 mm är det enkelt att komma upp i stor förstoring utan att behöva använda okular med obehagligt korta brännvidder. Ljusinsläppet på hela 130 mm i diameter (mer än 5 tum) gör detta till ett all-roundteleskop som är lika bra på att observera månen, planeterna och andra objekt i solsystemet i detalj som att utforska djuprymdsobjekt som nebulosor, stjärnhopar och galaxer.

Komplett med kvalitetstillbehör Sky-Watcher Explorer 130 levereras komplett med kvalitetstillbehör (tillbehör av dålig kvalitet är ett vanligt problem med enklare teleskop). Okularen på 25 mm och 10 mm brännvidd är ljusstarka och skarpa och ger 36 respektive 90 gångers förstoring. Dessutom ingår en 2x Barlowlins av god kvalitet, som placeras mellan teleskopet och okularet och fungerar genom att fördubbla teleskopets brännvidd, vilket i praktiken fördubblar okularets förstoring. Med andra ord, med Barlowlinsen på plats ger 25 mm-okularet 72 gångers förstoring (i stället för 36) och 10 mm-okularet ger hela 180 gånger (i stället för 90) - fyra förstoringar med bara två okular!

LED-rödpunktssökaren är också en stor fördel, i synnerhet för ovana astronomer. Den elektroniska rödpunktssökaren är utformad så att den kan användas med båda ögonen öppna och på nästan alla avstånd. Detta gör den oerhört mycket lättare att använda än att behöva kisa i okularet på en pytteliten optisk sökare. Men det är inte allt - med optiska sökare har man också problemet att de ger en förstorad och i regel upp-och-nervänd bild, vilket kan göra det svårt att identifiera objekt om man är ovan (det kan faktiskt vara svårt även för rutinerade astronomer!). Rödpunktssökaren, däremot, ger ingen förstoring och är därmed optiskt ett-till-ett vilket ger en naturlig, rättvänd bild av himlen. Det enda du behöver göra är att titta längs med teleskoptuben (du behöver inte titta ’på’ sökaren överhuvudtaget) och placera den röda LED-punkten där du vill observera - svårare är det inte.

Inget beröm är för starkt för det här teleskopet - det är ett perfekt instrument för dig som redan har ett enklare nybörjarteleskop och är redo att ta nästa steg. Men Sky-Watcher Explorer 130 är tillräckligt lätt och intuitivt att hantera för att passa även som allra första teleskop, för nybörjare som vill ha ett teleskop som når långt bortom de första grunderna.

Produktspecifikation:

 • Medföljande okular (1,25 tum): 10 mm & 25 mm
 • Förstoring (med ingående okular): x36, x72, x90, x180
  Största möjliga användbara förstoring: x260
  (observera att för denna förstoring behövs specialokular som INTE ingår!)
 • Primärspegel, diameter: 130 mm (30 % större ljussamlande förmåga än 114 mm-optik)
 • ALLA reflektorspeglar från Sky-Watcher har kiseloxid-multicoating som standard för bästa möjliga livslängd och långvariga prestanda.
 • Brännvidd: 900 mm (f/7)
 • x2 Barlowlins
 • Primärspegel
 • 0,5 mm ultra-tunna sekundärspegelhållare
 • Rödpunktssökare
 • EQ2 ekvatoriell montering
 • Aluminiumstativ med tillbehörsfack

 • Suveränt nybörjarteleskop - enkelt att uppgradera!

  E-post denna sida


  Antal