Share |
PÅ KÖPET - rengöringskit för optik, 4 delar
Detta rengöringskit i fyra delar, värt 75 kr, är perfekt för att hålla dina optiska instrument i nyskick. Innehåller luftblåsa med borste, linsdukar och rengöringsvätska. (läs mer)

This product is currently unavailable.

Explorer-130PM 130mm (5,1 tum) f/650 Paraboliskt Newtonteleskop med motor

Explorer-130PM 130mm (5,1 tum) f/650 Paraboliskt Newtonteleskop med motorExplorer-130PM 130mm (5,1 tum) f/650 Paraboliskt Newtonteleskop med motor

3 395 kr

Att välja teleskop

Play video

Pris inklusive moms: 3 395 kr
Lagerstatus: tillfälligt slutDenna produkt är tillfälligt slutsåld

Lämna din e-postadress så skickar vi ett meddelande när varan åter finns i lager

EXPLORER-130P 130 mm (5,1 tum) f/650 parabolisk Newtonreflektor med RA-motor

Sky-Watcher Explorer 130PM har vunnit en lång rad priser och utmärkelser i tidningar och på forum och är ett praktexempel på ett suveränt modernt teleskop, både när det gäller prestanda och prisvärdhet - det här teleskopet skulle kunna kosta det dubbla utan att vara för dyrt.

Klicka här för en demo-film (på engelska):

Video demo of the Explorer 130 telescope series

Det här är det teleskop vi oftast rekommenderar till kunder som besöker vår butik med en budget för sitt teleskopköp på upp till 3000 kr - och det är inte ovanligt att vi rekommenderar Sky-Watcher Explorer 130PM som bästa valet till kunder med budget på upp till 4000 kr och mer - bättre betyg än så kan det knappast få!

EQ2-montering och stativ För den som är ny inom astronomi kan det verka konstigt att vi diskuterar monteringen innan vi ens börjat prata om optiken. Betyder det att optiken inte är något vidare bra? Tvärtom - primärspegeln med sina generösa 130 mm i diameter är superb. Men det spelar ingen roll hur bra optiken är om den inte står på en stabil montering. EQ2-monteringen är av robust konstruktion och är väl beprövad efter mer än tio år på marknaden. Den är mer än tillräckligt kraftig för att kunna bära upp både teleskopets egen vikt och eventuella tillbehör som t ex kamera osv. Drivmotorn av deluxe-modell som du får på köpet är ett suveränt tillbehör; på de flesta andra teleskop är den en uppgradering. Men motorn är definitivt mer än ett lyxtillbehör - den används för att kompensera för jordrotationen och stabilisera teleskopets rörelse så att objektet du observerar till synes står stilla i okularet. Visserligen har Sky-Watcher Explorer 130PM också manuella slow-motionkontroller som gör att du kan följa objekt på himlen även utan motor, men vid stora förstoringar kan det lätt kännas som när man försöker sig på att gnugga sig på magen och klappa sig på huvudet på samma gång! Motorn är en enorm fördel som ger teleskopet bästa möjliga prestanda och till och med ger möjlighet till enklare astrofotografering med motorguidad långtidsexponering (med hjälp av den s k vidvinkels-piggy-backmetoden).

130 mm spegel Den paraboliska spegeln på 130 mm i diameter i det här teleskopet håller alldeles superb kvalitet och är fullt kapabel (med rätt tillbehör och under idealiska seeing-förhållanden) att komma upp i 260 gångers förstoring utan att förlora bildkvaliteten. En fantastisk prestation för ett teleskop i den här prisklassen! Tack vare paraboliskt slipad spegel och brännvidden på hela 650 mm är det enkelt att komma upp i medelstor till stor förstoring utan att behöva använda okular med obehagligt korta brännvidder. Ljusinsläppet på hela 130 mm i diameter (mer än 5 tum) gör detta till ett all-roundteleskop som är lika bra på att observera månen, planeterna och andra objekt i solsystemet i detalj som att utforska djuprymdsobjekt som nebulosor, stjärnhopar och galaxer.

Komplett med kvalitetstillbehör Sky-Watcher Explorer 130PM levereras komplett med kvalitetstillbehör (tillbehör av dålig kvalitet är ett vanligt problem med enklare teleskop). Okularen på 25 mm och 10 mm brännvidd är ljusstarka och skarpa och ger 26 respektive 65 gångers förstoring. Man kan även köpa till en 2x Barlowlins av god kvalitet (se 'rekommenderade tillbehör' nedanför bilderna), som placeras mellan teleskopet och okularet och fungerar genom att fördubbla teleskopets brännvidd, vilket i praktiken fördubblar okularets förstoring. Med andra ord, med Barlowlinsen på plats ger 25 mm-okularet 52 gångers förstoring (i stället för 26) och 10 mm-okularet ger hela 130 gånger (i stället för 65) - fyra förstoringar med bara två okular! LED-rödpunktssökaren som ingår är också en stor fördel, i synnerhet för ovana astronomer. Den elektroniska rödpunktssökaren är utformad så att den kan användas med båda ögonen öppna och på nästan alla avstånd. Detta gör den oerhört mycket lättare att använda än att behöva kisa i okularet på en pytteliten optisk sökare. Men det är inte allt - med optiska sökare har man också problemet att de ger en förstorad och i regel upp-och-nervänd bild, vilket kan göra det svårt att identifiera objekt om man är ovan (det kan faktiskt vara svårt även för rutinerade astronomer!). Rödpunktssökaren, däremot, ger ingen förstoring och är därmed optiskt ett-till-ett vilket ger en naturlig, rättvänd bild av himlen. Det enda du behöver göra är att titta längs med teleskoptuben (du behöver inte titta ’på’ sökaren överhuvudtaget) och placera den röda LED-punkten där du vill observera - svårare är det inte.

Enhälligt - 10 av 10! - Inget beröm är för starkt för det här teleskopet - det är ett perfekt instrument för dig som redan har ett enklare nybörjarteleskop och är redo att ta nästa steg. Men Sky-Watcher Explorer 130PM är tillräckligt lätt och intuitivt att hantera för att passa även som allra första teleskop, för nybörjare som vill ha ett teleskop som når långt bortom de första grunderna.

Men du behöver inte ta oss på orden - vi är ju trots allt bara en butik som vill sälja så många teleskop som möjligt! - läs vidare och se vad expertjournalisterna tycker!

’An excellent choice for anyone wanting an upgrade from a beginner's scope, to something more advanced that will show celestial objects in greater detail.’ Tidskriften BBC Sky At Night

"I was most impressed by the views revealed by the 'scope during tests. Despite a phase of nearly 96 percent, the waxing gibbous Moon revealed a seemingly inexhaustible amount of fine detail. The mechanical and optical specification delivered at this price break puts it into an essentially peerless position. Highly recommended!’ Tidskriften Astronomy Now

Produktspecifikation:

 • Medföljande okular (1,25 tum): 10 mm & 25 mm
 • Förstoring (med ingående okular): x26, x52 (med Barlowlins, ingår ej), x65, x130 (med Barlowlins, ingår ej)
  Största möjliga användbara förstoring: x260
  (observera att för denna förstoring behövs specialokular som INTE ingår!)
 • Primärspegel, diameter: 130 mm (30 % större ljussamlande förmåga än 114 mm-optik)
 • ALLA reflektorspeglar från Sky-Watcher har kiseloxid-multicoating som standard för bästa möjliga livslängd och långvariga prestanda.
 • Brännvidd: 650 mm (f/5)
 • RA-drivmotor (DC) (PP3-batteri ingår ej)
 • Parabolisk primärspegel
 • 0,5 mm ultra-tunna sekundärspegelhållare
 • Rödpunktssökare
 • EQ2 ekvatoriell montering
 • Aluminiumstativ med tillbehörsfack

  *Vinnare av tidskriften Sky at Night Magazines grupptest*

 • Outstanding prestanda!

  E-post denna sida


  Antal