Share |
Explorer-130P 130mm (5,1 tum) f/650 Paraboliskt Newtonteleskop

Explorer-130P 130mm (5,1 tum) f/650 Paraboliskt NewtonteleskopExplorer-130P 130mm (5,1 tum) f/650 Paraboliskt Newtonteleskop

3 695 kr

Att välja teleskop

Play video

Pris inklusive moms: 3 695 kr
Lagerstatus: Kan beställasDenna artikel har lång leveranstid.

EXPLORER-130P 130 mm (5,1 tum) f/650 parabolisk Newtonreflektor

Sky-Watcher Explorer 130P har vunnit en lång rad priser och utmärkelser i tidningar och på forum och är ett praktexempel på ett suveränt modernt teleskop, både när det gäller prestanda och prisvärdhet - det här teleskopet skulle kunna kosta det dubbla utan att vara för dyrt.

Klicka här för en demo-film (på engelska):

Video demo of the Explorer 130 telescope series

EQ2-montering och stativ För den som är ny inom astronomi kan det verka konstigt att vi diskuterar monteringen innan vi ens börjat prata om optiken. Betyder det att optiken inte är något vidare bra? Tvärtom - primärspegeln med sina generösa 130 mm i diameter är superb. Men det spelar ingen roll hur bra optiken är om den inte står på en stabil montering. EQ2-monteringen är av robust konstruktion och är väl beprövad efter mer än tio år på marknaden. Den är mer än tillräckligt kraftig för att kunna bära upp både teleskopets egen vikt och eventuella tillbehör som t ex kamera osv. Sky-Watcher Explorer 130P har manuella slow-motionkontroller som gör att du kan följa objekt på himlen vid stor förstoring utan motordrivning, men en drivmotor kan också köpas till som en uppgradering. Tack vare att EQ2-monteringen enkelt kan uppgraderas är detta ett teleskop som kan växa och utvecklas med användaren. Motorn (som ej ingår i priset) ger teleskopet bästa möjliga prestanda och ger till och med möjlighet till enklare astrofotografering med motorguidad långtidsexponering (med hjälp av den s k vidvinkels-piggy-backmetoden).

130 mm spegel Den paraboliska spegeln på 130 mm i diameter i det här teleskopet håller alldeles superb kvalitet och är fullt kapabel (med rätt tillbehör och under idealiska seeing-förhållanden) att komma upp i 260 gångers förstoring utan att förlora bildkvaliteten. En fantastisk prestation för ett teleskop i den här prisklassen! Tack vare paraboliskt slipad spegel och brännvidden på hela 650 mm är det enkelt att komma upp i medelstor till stor förstoring utan att behöva använda okular med obehagligt korta brännvidder. Ljusinsläppet på hela 130 mm i diameter (mer än 5 tum) gör detta till ett all-roundteleskop som är lika bra på att observera månen, planeterna och andra objekt i solsystemet i detalj som att utforska djuprymdsobjekt som nebulosor, stjärnhopar och galaxer.

Komplett med kvalitetstillbehör Sky-Watcher Explorer 130P levereras komplett med kvalitetstillbehör (tillbehör av dålig kvalitet är ett vanligt problem med enklare teleskop). Okularen på 25 mm och 10 mm brännvidd är ljusstarka och skarpa och ger 26 respektive 65 gångers förstoring. Man kan även köpa till en 2x Barlowlins av god kvalitet (se 'rekommenderade tillbehör' nedanför bilderna), som placeras mellan teleskopet och okularet och fungerar genom att fördubbla teleskopets brännvidd, vilket i praktiken fördubblar okularets förstoring. Med andra ord, med Barlowlinsen på plats ger 25 mm-okularet 52 gångers förstoring (i stället för 26) och 10 mm-okularet ger hela 130 gånger (i stället för 65) - fyra förstoringar med bara två okular! LED-rödpunktssökaren är också en stor fördel, i synnerhet för ovana astronomer. Den elektroniska rödpunktssökaren är utformad så att den kan användas med båda ögonen öppna och på nästan alla avstånd. Detta gör den oerhört mycket lättare att använda än att behöva kisa i okularet på en pytteliten optisk sökare. Men det är inte allt - med optiska sökare har man också problemet att de ger en förstorad och i regel upp-och-nervänd bild, vilket kan göra det svårt att identifiera objekt om man är ovan (det kan faktiskt vara svårt även för rutinerade astronomer!). Rödpunktssökaren, däremot, ger ingen förstoring och är därmed optiskt ett-till-ett vilket ger en naturlig, rättvänd bild av himlen. Det enda du behöver göra är att titta längs med teleskoptuben (du behöver inte titta ’på’ sökaren överhuvudtaget) och placera den röda LED-punkten där du vill observera - svårare är det inte.

Enhälligt - 10 av 10! - Inget beröm är för starkt för det här teleskopet - det är ett perfekt instrument för dig som redan har ett enklare nybörjarteleskop och är redo att ta nästa steg. Men Sky-Watcher Explorer 130P är tillräckligt lätt och intuitivt att hantera för att passa även som allra första teleskop, för nybörjare som vill ha ett teleskop som når långt bortom de första grunderna.

Men du behöver inte ta oss på orden - vi är ju trots allt bara en butik som vill sälja så många teleskop som möjligt! - läs vidare och se vad expertjournalisterna tycker!

’An excellent choice for anyone wanting an upgrade from a beginner's scope, to something more advanced that will show celestial objects in greater detail.’ Tidskriften BBC Sky At Night

’I was most impressed by the views revealed by the 'scope during tests - despite a phase of nearly 96 percent, the waxing gibbous Moon revealed a seemingly inexhaustible amount of fine detail. The mechanical and optical specification delivered at this price break puts it into an essentially peerless position. Highly recommended!’ Tidskriften Astronomy Now

Produktspecifikation:

 • Medföljande okular (1,25 tum): 10 mm & 25 mm
 • Förstoring (med ingående okular): x26, x52 (med Barlowlins, ingår ej), x65, x130 (med Barlowlins, ingår ej)
  Största möjliga användbara förstoring: x260
  (observera att för denna förstoring behövs specialokular som INTE ingår!)
 • Primärspegel, diameter: 130 mm (30 % större ljussamlande förmåga än 114 mm-optik)
 • ALLA reflektorspeglar från Sky-Watcher har kiseloxid-multicoating som standard för bästa möjliga livslängd och långvariga prestanda.
 • Brännvidd: 650 mm (f/5)
 • Parabolisk primärspegel
 • 0,5 mm ultra-tunna sekundärspegelhållare
 • Rödpunktssökare
 • EQ2 ekvatoriell montering
 • Aluminiumstativ med tillbehörsfack

  *Vinnare av tidskriften Sky at Night Magazines grupptest*

 • Outstanding prestanda!

  E-post denna sida


  Antal