Share |
Planisfär (interaktiv stjärnkarta)

Planisfär (interaktiv stjärnkarta)Planisfär (interaktiv stjärnkarta)Planisfär (interaktiv stjärnkarta)

195 kr

Pris inklusive moms: 195 kr
Lagerstatus: I lagerPlanisfär från Philips - lär känna natthimlen enkelt och snabbt!

Planisfären är ett genialiskt enkelt instrument för att visa vilka stjärnbilder och himlakroppar som kan ses på natthimlen vid olika årstider, datum och klockslag. En liknande typ av instrument användes redan av de gamla grekerna! (Normalpris 119 Kr).

Planisfären består av två skivor som roteras i förhållande till varandra för att visa stjärnhimlen vid en viss exakt tidpunkt. Tack vare att den är så enkel att använda utan att vare sig dyra teleskop, dataprogram eller annan komplicerad utrustning behövs, så är planisfären ett populärt instrument och en kärkommen present för både unga och gamla som vill lära sig mer om den fantastiska vildmark som är vår natthimmel.

Den här planisfären är en mycket tålig och robust modell från välkända vetenskapsförlaget Philips. Den är hela 29 cm i diameter och är därför extra tydlig och lätt att läsa av, även i mörker (vi rekommenderar att du använder en ficklampa med rött ljus för att skydda mörkerseendet!).

Själva stjärnkartan visar synliga stjärnor ner till ljusstyrka 5, samt massor av s k 'djuprymdsobjekt' (deep sky object) som t ex Andromeda-galaxen (M31), Orionnebulosan (M42) och stjärnhopen Plejaderna, som kan ses med blotta ögat när det är helt mörkt. Båda skivorna är noggrant laminerade för att tåla åratal av flitig användning i alla väder och alla temperaturer. På baksidan hittar du en utförlig bruksanvisning, plus praktiska tabeller som bl a visar var på himlen planeterna Venus, Mars, Jupiter och Saturnus kommer att synas fram till år 2020, och information om upp- och nedgångstid för solen och ljusstarka stjärnor och himlakroppar. Vänligen observera att all text är på engelska!

Den här planisfären är Philips mest nordliga modell och utgår från latitud 51,5 grader nordlig bredd, med ett brett användningsområde norr och söder om denna latitud; den kan användas i norra Europa inklusive Brittiska öarna, upp till cirka 60 grader nordlig bredd (vilket omfattar bl a Uppsala och Oslo).* Den levereras i snyggt folderomslag med skyddande plastficka. Lätt att ha med sig i väskan eller packningen, alltid färdig att använda.

*) För dig som bor längre norrut: stjärnkartan visar HELA norra stjärnhimlen; bara lyft undan den övre skivan när du ställt in önskat datum och tid, så ser du hela himlen!

Planisfären är ett oundgängligt hjälpmedel för alla som är intresserade av stjärnhimlens mysterier, såväl nybörjare som proffs! Många av världens skickligaste astronomer började en gång sin bana med enbart en nött planisfär och ett par rejäla vantar...

Borde delas ut till alla vid födseln!

E-post denna sida


Antal