Share |
PÅ KÖPET - rengöringskit för optik, 4 delar
Detta rengöringskit i fem delar, värt 69 kr, är perfekt för att hålla dina optiska instrument i nyskick. Innehåller luftblåsa med borste, linsdukar, bomullstops och rengöringsvätska. (läs mer)
Explorer-130 130 mm (5,1 tum) f/900 Newton-reflector med RA-motor

Explorer-130 130 mm (5,1 tum) f/900 Newton-reflector med RA-motorExplorer-130 130 mm (5,1 tum) f/900 Newton-reflector med RA-motorExplorer-130 130 mm (5,1 tum) f/900 Newton-reflector med RA-motor

2 895 kr

Att välja teleskop

Play video

Download brochure
 

Pris inklusive moms: 2 895 kr
Lagerstatus: I lagerEXPLORER-130EM 130 mm (5,1 tum) f/900 Newtonteleskop, komplett med RA-motor

Med sin 5,1 tum stora primärspegel är Sky-Watcher Explorer 130 ett fantastiskt prisvärt teleskop och en av våra ständiga bästsäljare i ’första-teleskop’-klassen.

Klicka på länken nedan för att spela ett kort men informativt filmklipp om detta suveräna teleskop:

Video tour of the Sky Watcher 130 Newtonian telescope series

Prisbelönta Sky-Watcher Explorer 130 är ett praktexempel på ett suveränt modernt teleskop både när det gäller prestanda och prisvärdhet - det här teleskopet skulle kunna kosta det dubbla utan att vara för dyrt.

Motordriven EQ2-montering och stativ För den som är ny inom astronomi kan det verka konstigt att vi diskuterar monteringen innan vi ens börjat prata om optiken. Betyder det att optiken inte är något vidare bra? Tvärtom - primärspegeln med sina generösa 130 mm i diameter är av utmärkt kvalitet. Men det spelar ingen roll hur bra optiken är om den inte står på en stabil montering. EQ2-monteringen är av robust konstruktion och är väl beprövad efter mer än tio år på marknaden. Den är mer än tillräckligt kraftig för att kunna bära upp både teleskopets egen vikt och eventuella tillbehör som t ex kamera osv. Drivmotorn av deluxe-modell som du får på köpet är ett suveränt tillbehör; på de flesta andra teleskop är den en uppgradering (motorn som ingår i det här paketet är Sky-Watchers egen RA-motor, ordinarie pris runt 400 kr!). Men motorn är definitivt mer än ett lyxtillbehör - den används för att kompensera för jordrotationen och stabilisera teleskopets rörelse så att objektet du observerar till synes står stilla i okularet. Visserligen har Sky-Watcher Explorer 130 också manuella slow-motionkontroller som gör att du kan följa objekt på himlen även utan motor, men vid stora förstoringar kan det lätt kännas som när man försöker sig på att gnugga sig på magen och klappa sig på huvudet på samma gång! Motorn är en enorm fördel som ger teleskopet bästa möjliga prestanda och till och med ger möjlighet till enklare astrofotografering med motorguidad långtidsexponering (med hjälp av den s k vidvinkels-piggy-backmetoden).

130 mm spegel Spegeln på 130 mm i det här teleskopet håller utmärkt kvalitet och är fullt kapabel (med rätt tillbehör och under idealiska seeing-förhållanden) att komma upp i 260 gångers förstoring utan att förlora bildkvaliteten. En fantastisk prestation för ett teleskop i den här prisklassen! Tack vare brännvidden på hela 900 mm är det enkelt att komma upp i stor förstoring utan att behöva använda okular med obehagligt korta brännvidder. Ljusinsläppet på hela 130 mm i diameter (mer än 5 tum) gör detta till ett all-roundteleskop som är lika bra på att observera månen, planeterna och andra objekt i solsystemet i detalj som att utforska djuprymdsobjekt som nebulosor, stjärnhopar och galaxer.

Komplett med kvalitetstillbehör Sky-Watcher Explorer 130 levereras komplett med kvalitetstillbehör (tillbehör av dålig kvalitet är ett vanligt problem med enklare teleskop). Okularen på 25 mm och 10 mm brännvidd är ljusstarka och skarpa och ger 36 respektive 90 gångers förstoring. Dessutom ingår en 2x Barlowlins av god kvalitet, som placeras mellan teleskopet och okularet och fungerar genom att fördubbla teleskopets brännvidd, vilket i praktiken fördubblar okularets förstoring. Med andra ord, med Barlowlinsen på plats ger 25 mm-okularet 72 gångers förstoring (i stället för 36) och 10 mm-okularet ger hela 180 gånger (i stället för 90) - fyra förstoringar med bara två okular!

LED-rödpunktssökaren är också en stor fördel, i synnerhet för ovana astronomer. Den elektroniska rödpunktssökaren är utformad så att den kan användas med båda ögonen öppna och på nästan alla avstånd. Detta gör den oerhört mycket lättare att använda än att behöva kisa i okularet på en pytteliten optisk sökare. Men det är inte allt - med optiska sökare har man också problemet att de ger en förstorad och i regel upp-och-nervänd bild, vilket kan göra det svårt att identifiera objekt om man är ovan (det kan faktiskt vara svårt även för rutinerade astronomer!). Rödpunktssökaren, däremot, ger ingen förstoring och är därmed optiskt ett-till-ett vilket ger en naturlig, rättvänd bild av himlen. Det enda du behöver göra är att titta längs med teleskoptuben (du behöver inte titta ’på’ sökaren överhuvudtaget) och placera den röda LED-punkten där du vill observera - svårare är det inte.

Enhälligt - 10 av 10! - Inget beröm är för starkt för det här teleskopet - det är ett perfekt instrument för dig som redan har ett enklare nybörjarteleskop och är redo att ta nästa steg. Men Sky-Watcher Explorer 130 är tillräckligt lätt och intuitivt att hantera för att passa även som allra första teleskop, för nybörjare som vill ha ett teleskop som når långt bortom de första grunderna.

Produktspecifikation:

 • Medföljande okular (1,25 tum): 10 mm & 25 mm
 • Förstoring (med ingående okular): x36, x72, x90, x180
  Största möjliga användbara förstoring: x260
  (observera att för denna förstoring behövs specialokular som INTE ingår!)
 • Primärspegel, diameter: 130 mm (30 % större ljussamlande förmåga än 114 mm-optik)
 • ALLA reflektorspeglar från Sky-Watcher har kiseloxid-multicoating som standard för bästa möjliga livslängd och långvariga prestanda.
 • Brännvidd: 900 mm (f/7)
 • x2 Barlowlins
 • RA-drivmotor (DC)
 • Primärspegel
 • 0,5 mm ultra-tunna sekundärspegelhållare
 • Rödpunktssökare
 • EQ2 ekvatoriell montering
 • Aluminiumstativ med tillbehörsfack

 • En bestseller bland våra nybörjarteleskop!

  E-post denna sida


  Antal